tiistai 15. toukokuuta 2012

11km

Huomenta!

Eilen oli sitten juoksupäivä. 

Lenkille lähtö johtui osaksi uusista mitoistani, jotka saivat minut suivaantumaan ja osaksi ensi lauantaina pidettävästä ExtremeRunista. Suuntasin aamulla siis pururadalle ja vedin tähän astisen elämäni parhaimman lenkin!






Lauantainahan osallistun ExtremeRuniin, joka on n.16km matka esteiden kera. Jotta tietäisin, että jaksan juosta sen, päätin eilen kokeilla hieman pidempää lenkkiä. Normaalisti olen juossut 5km:n  ja 10km:n lenkkejä tasaisessa maastossa, asfaltilla. Nyt menin pururadalle, jossa on ihan älyttömiä mäkiä ja pehmeä alusta juosta. Sykemittarini lisäksi käytössäni oli minulle uusi Endomondo-sovellus kännykkään. Sovellus mittaa matkaa, aikaa, kilometrikohtaisia nopeuksia, piirtää käyrää maaston korkeuseroista ja vauhdista sekä piirtää reitin juostusta matkasta. Ainut ongelma lenkilläni oli se, että jouduin juoksemaan kännykkä kädessä. Vaatteisani ei ollut kuin yksi tasku ja siellä oli jo mp3:nen ja avaimet. Pitänee siis tulevaisuudessa ostaa sellainen käsivarteen laitettava tasku, jotta juoksemisesta saisi nauttia aivan rauhassa. Sovellus on ilmainen ja mielestäni erittäin motivoiva, suosittelen!






Juoksin ensin 6km:n matkan todella kevyesti. Hiki siinä tuli, joten jouduin käymään pikaisesti autolla viemässä takkia pois. Tämän pikapysähdyksen jälkeen juoksin vielä 5km:n lenkin. Juoksin siis yhteensä 11km. Askel oli todella kevyt ja fiilis hyvä. Ainut kerta, kun tuntui että puhti loppuu oli viimeinen älytön mäki, jonka jälkeen olen aina ennen joutunut kävelemään tovin, niin nyt jouduin vain hidastaan vauhtia, jotta sain sykettä hieman alas (syke tässä vaiheessa 200). 


Sykemittarista ja Endomondosta saamani lukemat olivat:
 • aika 1h 14min 29sec.
 • 730kcal
 • ka: 181
 • max:200
 • 11km
 • vauhti ka:8,9km/h , 6,57min/km, max.4,51min/km
 • korkeuserot reitillä: 95m ylös + 80m alas


En muista koska viimeksi olisi juoksu kulkenut noin hyvin! Aivan mahtava fiilis oli. Kaloreitakin paloi lenkillä huimat 730kcal!!! Polvi ei vihoitellut yhtään ja rasitusastmakaan ei vaivannut kuin melkein kerran (yhden mäen jälkeen tuntui hetken aikaa, etten saisi henkeä, mutta vauhtia hidastamalla olotila meni ohi). Hengitysvaikeuteni voi kyllä johtua myös tuosta minun korkeasta sykkeestä. Jostain kumman syystä sykkeeni nousevat todella ylös urheillessani. Leposykkeeni on kuitenkin 60 luokkaa, eli aivan normaali. Asiasta olen monen juoksijan ja hoitoalan ihmisen kanssa keskustellut. Moni väittää, että kuntoni on todella huono, sillä korkeat sykkeet viittaavat huonoon kuntoon. Itse en tätä enää usko, sillä jaksan juosta todella hyvin eikä vuoden säännöllisen juoksemisen aikana keskisykkeeni ole tuosta mihinkään laskenut, vaikka kuntoni on kehittynyt. Eräs juoksija sanoi, että minulla sitten vain on korkea syke, ei sille sitten mitään voi. Eli se sitten vain on noin, piste.

Tänään on sitten vain lepopäivä. Jaloissa tuntuu vielä eilinen lenkki, joten pienen rauhallisen kävelyn aijon kyllä suorittaa tuossa päivällä siivousurakkani jälkeen...



2 kommenttia:

 1. Joillakin se syke vain on korkea! Eikä sille mitään oikeastaan voi. Onko sulla maksimisyke normaali vai vähän korkeampi kuin esim normaali ikäisilläsi?

  Mulla on ollut kans ihan pienestä asti aina tosi korkea syke, enkä usko, että kuntoni enään on mikään maailman huonoin mutta syke on korkea silitikin! Pitäisikin mitata joku aamu leposykettä taas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei varsinaista maksmisykettä rasitustestillä ole kokeiltu, mutta jo pelkästään se, että laitan sykemittarin päälle ja kävelen ovesta ulos niin syke on 120:ssä. Itse en huomaa mitään ennen kuin se huitelee yli 200, jolloin tiedän vähän hidastaa vauhtia. Olen myös huomannut, että kunnon punttitreenin aikana saan sen myös kohoamaan yli 180:nen. Eli se vaan on korkea. :)

   Pitäisi varmaan itsekin tarkistaa tuota leposykettä. Jos se on laskenu vuoden takaisesta, niin tiedän, että silloin kunto on parantunut... :)

   Poista